Димитър Кенаров

Административен съд – София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста и писател Димитър Кенаров.

Делото беше образувано след като бившият вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявлението, с което АЕЖ поиска материалите от проверката по случая. Тогава от медиите стана ясно, че тя е приключила, но резултатите от нея не бяха обявени.

АЕЖ-България беше представлявана от адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на “Програма достъп до информация”.

Информацията – с обществено значение

Съдът не само е отменил мълчаливия отказ, но е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена, свързана е с обществения живот в страната, ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР, а освен това е и налице обществен интерес, тъй като информацията би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността”.

Припомняме, че на 2-ри септември миналата година, по време на протестите срещу правителството, той беше незаконно задържан и бит, докато извършваше служебните си задължения.

Медицинската експертиза установи, че докато е бил под контрола на полицейските служители Кенаров е удрян многократно. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

Беше отказана проверка, НАП се намеси

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти. Интересно е, че именно в разгара на скандала Министерството на вътрешните поиска Националната агенция по приходите да направи и проверка на журналиста – поводът е делото, което той води срещу незаконния си арест. Преди следващото заседание МВР оттегли това си искане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!