АЕЖ, Асоциация на европейските журналисти Кенаров МВР

След като миналата година наби и незаконно задържа Димитър Кенаров, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи(МВР) е поискало Националната агенция по приходите да направи и проверка на журналиста – поводът е делото, което той води срещу незаконния си арест.

На 22 април МВР е поискало от съда да изиска справка от НАП дали са внасяни “съответните данъци, здравни и социални осигуровки” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти. Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация.

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване” обясни адвокатът на Кенаров Стоян Мадин. Той заяви, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста.

Асоциацията на европейските журналисти намира за скандално поведението на Министерството на вътрешните работи и настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия.

На първо място, настояваме Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т. г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров, тъй като такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват използван за постигане на т.нар. “смразяващ ефект” над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол.

На второ място, настояваме Рашков да нареди възобновяване на вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения.

АЕЖ обжалва отказа на МВР да предостави информация по случая. Рашков има правомощията да ни предостави тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на МВР в съда, която ще бъде свързана с изплащане на разноски от държавния бюджет.

От АЕЖ намираме  за нужно  служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров, потърпевши бяха и други граждани. Още повече, че освобождаването на Ивайло Иванов беше мотивирано с действията на полицията по време на протестите. Затова питаме, ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер? Полицейското насилие винаги е и резултат от действията и бездействията на конкретни служители, които конкретни началници са прикрили и прикриват. Ето защо настояваме за пълна публичност на проверките по темата.

Следващото заседание по делото срещу задържането на Кенаров е насрочено за 19 май.

АЕЖ-България ще информира международните си партньори за последните развития по случая и действията на българските власти.

Кенаров, който е известен с отразяването си на въоръжени конфликти за международни медии като Foreign Policy и BBC е сериозно бит, държан с белезници и задържан повече от пет часа, без да може да говори с адвокат. Според полицейско разследване, чиито констатации са напълно приети от главната прокуратура, Кенаров е бил „поканен“ в полицейското управление, след като е предизвикал различия в мненията с полицаите. Полицията провежда вътрешно разследване на подозрения, че полицейски служители са ударили Кенаров, но според прокуратурата не са успели да идентифицират виновните.

Подкрепа за българския журналист изразиха и от Посолството на САЩ у нас. На страницата на дипломатическата мисия във Фейсбук беше публикувана снимка на посланика на САЩ Херо Мустафа, която се срещна с Димитър Кенаров в посолството „за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация“.

Припомняме, че България е класирана на 111-то място от 180 държави в световния индекс за свобода на словото на RSF за 2020 г.

Целият текст на позицията на АЕЖ може да прочетете ТУК.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!