жилище, имот

Надеждите на гражданите на Европа да се сдобият със собствено жилище постепенно намаляват. Заради пандемията от коронавирус цените на жилищата и наемите отбелязаха рекорден ръст, а продължаващите протести накараха политиците да търсят решения.

Пандемията породи опасения за нарастващо социалното неравенство, финансова нестабилност и политическа поляризация, тъй като все повече хора са хванати в капана на високите наеми в Европа. По данни на Евростат, цените на жилищата в страните от ЕС от 2010г. насам са се увеличили с 30,9%.

През първото тримесечие на тази година цените на жилищата се покачиха значително в страните от ЕС, чиито икономики се сблъскаха със сериозни предизвикателства заради пандемията. В Люксембург цените се повишиха със 17%, в Дания – с 15,3%, в Чехия – с 11,9%, с 11,3% в Холандия, в Германия – с 9,4%, във Франция – с 5,5% и с 6,7% в Белгия.

Германия, Франция и Нидерландия представляват три четвърти от общото увеличение на цените на жилища в Европа

Данните за първото тримесечие сочат най-висок ръст от средата на 2007г. Според Европейската централна банка (ЕЦБ), Германия, Франция и Нидерландия представляват близо три четвърти от общото увеличение на цените на имотите в региона през миналата година.

Анализаторите твърдят, че ниското предлагане на жилища, притокът на имигранти, най-ниските лихвени проценти досега, спестяванията, предизвикани от коронавируса, и нарастващото желание за дистанционна работа са ускорили възходящата тенденция в цените на жилищата.

Богатите институционални и частни инвеститори в Русия, Азия и региона на Персийския залив също имат принос в покачването на цените на жилищата с оферти за „високи цени“. Някои държави, като Ирландия, дори вдигнаха данъците, за да попречат на тези инвеститори да изкупуват голям брой имоти. Редица политици се колебаят да предприемат решителни действия за контрола върху цените, за да не ощетят настоящите собственици.

Част от хората предпочитат да напуснат градските райони, защото вече не могат да си позволят апартаментите в тях, отбеляза кметът на Берлин Михаел Мюлер.

„Такъв е случаят в Лондон, в Париж, в Рим, а сега, за съжаление, все по-често и в Берлин“, добави Мюлер.

Междувременно, ситуацията около силно задлъжнялата китайска компания „Evergrande Group” припомни колко е трудно да се „успокои пазара“. Китайските лидери предприеха стъпки за ограничаване на увеличаването на цените и за овладяване на заемите. Те се опасяват, че нарастващите разходи за жилища могат да предизвикат смущения и да поставят на риск финансовата система.

Балон при недвижимите имоти

Индексът на цените на жилищата на австрийската Национална банка (OeNB) се удвои през последното десетилетие, достигайки 245 пункта. Средната цена за квадратен метър на апартаментите в столицата Виена е над 5 248 евро.

С индекс на цените на жилищата от 174,6 пункта Германия е в челната група в еврозоната. Цените на жилищата в столицата Берлин са се увеличили със 148% за 10 години, докато във Франкфурт са се удвоили. Средната цена на имот в Германия, включително допълнителните разходи, е около 500 000 долара.

Цените на жилищата в Швеция са нараснали средно с 14% през последните 12 месеца до 174,26 пункта. Средната цена на самостоятелна къща в Стокхолм е 8,5 милиона крони (830 000 евро). А за закупуване на апартамент трябва да се платят 4,7 милиона крони (470 000 евро).

В Швейцария индексът на цените на жилищата се повиши до 144,69 пункта през първото тримесечие на тази година, което е с 8% повече спрямо предходната година. Това се дължи на намаленото строителство и бързо нарастващото търсене. В някои елитни региони цените на квадратен метър достигат над 36 000 швейцарски франка (38 678 долара).

Цената на средно голям апартамент във Великобритания се е увеличила с 60% от 2010г. и с 80% в Лондон.

За 10г. цените на недвижимите имоти във Франция са се увеличили средно с 22%, като цените за квадратен метър в Париж надхвърлиха 10 000 евро.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!