патриарх Неофит
На снимката: патриарх Неофит

„Във време на изпитание народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия. Всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на църквата – време за подготовка и очакване на Празника на празниците – Възкресение Христово“ – с тези думи Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, се обърна към българския народ.

Ето и останалата част от обръщението му:

„С отеческа загриженост се обръщаме към Вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение.

Призоваваме да се спазват препоръките на Светия синод – неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас, са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня.

Да не униваме, и въпреки трудностите, да бъдем бодри и непрестанно да се молим, да се въздържаме от всяко зло, да не забравяме Христовата повеля: „В света скърби ще имате, но дерзайте, аз победих света.

Останали в домовете си с домашната икона, притихнали, с потайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцеление на болните и подкрепа на нашите медици, правителството и войнството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим: „Господи Исусе Христе, Боже Наш, истински лекарю на душите и телата, който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи душевно и телесно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни, успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми, старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството всички светии.

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас.

Бог да пази България!“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук