коронавирус, мерки Covid-19 повторно заразяване

Ковид-19 е обикновен вирус и предприетите мерки само доведоха до паника и страх сред хората, което се отрази пагубно на хронично болните. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ председателят на Федерация ”Български пациентски форум” Иван Димитров.

„За съжаление много хора се разделиха с живота си. Даже в една от медиите проф. Иво Петров каза, че 300 човека, кардиологични пациенти са си отишли за един ден. Не е само това. Моята майка, за съжаление също си отиде, която не беше болна от Ковид, имаше системно заболяване лупус и умря в 21-и век в европейска държава от лупус. И то заради некомпетентност, некадърност и незнание на лекарите какво да се случва с хроничните пациенти. Проблемът с хроничните пациенти е страшно много. В България за тези шест месеца със сигурност са си отишли страшно много хронично болни пациенти и късно диагностицирани пациенти с онкологични и други заболявания. Това е истината. Само, че тя не се казва.”

От „Български пациентски форум” припомниха данни на здравните власти, които показват, че от подобни вируси годишно умират хиляди.

„Ако погледнем статистически с извадки от Министерството на здравеопазването последните години всяка година в България болните, които се разболяват от зимните вируси А и Б да речем са между 40 000 и 50 000, настанени в болници. От тях около 2000 умират на година от пневмонии и няма такъв хаос и такъв и такова натягане, каквото се случи сега. Сега вирусът съществува, заболеваемостта също не е малка, но на фона на гриповете, които са 50 000 на година и вирус, който в момента имаме 15 000 болни и 500 починали, нали жалко за хората, но това е вирус”

 

Според Пламен Димитров твърденията, че медицинските работници са защитени срещу коронавирус не отговаря на истината.

„ Най-големият проблем в България беше персоналът. Тотална лъжа е , че целият персонал, който се занимава с Ковид и в спешните отделения, спешните портали са обезпечени с облекла и т.н Това е абсолютна лъжа. Затова и за съжаление българските лекари започнаха да умират”.

Цялото интервю четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!