Санчес, Испания
На снимката: испанският премиер Педро Санчес

Конгресът на депутатите на испанския парламент одобри лидера на социалистите Педро Санчес за ръководител на правителството на втория тур на гласуването днес. Той стана министър-председател с марж от само 2 гласа: 167 депутати гласуваха „за“, 165 „против“, 165 се въздържаха.

Кандидатурата на Санчес, лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), която спечели изборите през ноември, в допълнение към социалистите (120 места), беше подкрепена от депутати от лявата „Унидас Подемос“ (35) и членове на няколко малки партии.

Дясната „Народна партия“ (89), крайно дясната VOX (52) и още няколко по-малки партии гласуваха против. Левите републиканци на Каталуния, които се застъпват за независимостта на Каталуния, и радикалистите, подкрепящи независимостта на страната на баските, се въздържаха.

Позицията на 13 каталунски леви републиканци – в изключително фрагментиран парламент, в който има представители на повече от 20 политически сили – се оказа решаваща за одобрението на ръководителя на кабинета. В първия тур, който се проведе в неделя, Санчес не успя да спечели необходимото абсолютно мнозинство (минимум 176 от 350 гласа).

Изборът на премиер ще сложи край на продължителната политическа криза в страната, където предсрочни избори се проведоха два пъти през последната година, а правителството е в статут на действащо от края на април.

За първи път след прехода на Испания от диктатура към демокрация ще се формира коалиционно правителство – с участието на Социалистическата партия и „Унидас Подемос“, чийто лидер Пабло Иглесиас ще получи поста на един от вицепремиерите.

Педро Санчес оглавява втори кабинет. В следата на миналата година след успешен вот на недоверие срещу тогавашния премиер Мариано Рахой, кралят на Испания Фелипе VI номинира Санчес, като лидер на опозицията, за поста на нов ръководител на правителството. На 2 юни Санчес положи клетва и официално оглави кабинета. Като атеист той се закле не на Библията, а на Конституцията. Правителството обаче не успя да привлече стабилна политическа подкрепа на фона на вълненията в Каталуния и това доведе до политическа криза и нови парламентарни избори.

Премиерът Бойко Борисов поздрави Педро Санчес по повод поемането на поста. В поздравителния си адрес българският премиер изразява своята увереност в перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Испания във всички области от взаимен интерес, както на двустранно ниво, така и в рамките на Европейския съюз и международните организации. Министър-председателят Борисов пожелава на своя испански колега успех в бъдещата дейност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук