Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„България не може да изпълни поетите ангажиментите за намаляване на вредните емисии във въздуха“. Това каза днес вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, цитиран от БНР. По думите му работата по възложеното от парламента предоговаряне на Плана за възстановяване в частта за енергетиката, вече е в ход.

„Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и социалните партньори, работят по това България да изготви в унисон с решението на парламента обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че в момента ние не можем да изпълним намаляването на емисиите – нито за миналата година, която вече премина, нито за текущата година поради текущата енергийна ситуация“, каза той.

Припомняме, че 48-ия Парламент прие решение да задължи служебният кабинет да опита да предоговори Плана, така че реформите, свързани с намаляване на въглеродните емисии при производство на електроенергия да отпадне, а въглищните централи да работят на пълен капацитет до 2038 г.

Кабинетът има срок до 31 март да „предприеме всички необходими действия“, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук