Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„Благодарни сме за подкрепата на канцлера Олаф Шолц България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, изразена днес в Прага. Важен знак, че България покрива всички изисквания и е готова да се присъедини към Шенген“. Това написа в Туитър служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Европа е нашето бъдеще“, отбелязва той.

„България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване“, заяви вчера германският канцлер Олаф Шолц в Прага.

„Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски“, каза той в Прага. „Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки“, допълни Шолц.

Шенгенското пространство има за цел да позволи на жителите на ЕС да пътуват през вътрешните граници на държавите членки, без да бъдат проверявани или да им се налага да показват паспортите си. Към момента то включва 27 държави, предимно от ЕС.

Досега България не отговаряше на условията, за да бъде част от фактическото безгранично пространство – тоест не прилагаше всички „достижения на правото“ от Шенген или общия набор от шенгенски правила. Примери за такива правила са контрол по сухоземни, морски и въздушни граници, издаване на визи, подпомагане на полицейското сътрудничество и защита на личните данни.

През септември предстои нова проверка страната ни е изпълнила всички процедури, след който е възможно контролът на вътрешните ни граници да бъде отменен – особено след като правителството на Кирил Петков върна държавния контрол над границата на „Капитан Андреево“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук