Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„Задължение на служебното правителство е да гарантира, че страната ще продължи да се движи с бързи стъпки“. Това заяви днес Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства в ефира на NOVA телевизия. Пеканов посочи, че се работи „усилено за покриване на критериите за влизане в еврозоната“.

Той посочи, че служебният кабинет продължава да работи по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и изтъкна, че това е един от приоритетите пред служебното правителство. „ПВУ е основата за по-бързо развитие на страната“, допълни той.

Според него промените, необходими за усвояване на средствата, не са били приемани от Народното събрание с необходимия темп. „Не бяха приемани с добро темпо неща, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, смята Пеканов. „Вместо 22, има приет само един закон. Следващият парламент ще трябва да започне с гласуването на тези текстове. Вече имах срещи с няколко министри, за да започнем работа по тях. Сред тях са Законът за обществените поръчки, законът за личния фалит и други“, посочи той.

„При сформирането на НС ще положа усилия да убедя депутатите, че трябва да приемат тези текстове спешно. България до момента не е получила пари по плана. Предстои да бъде направено първото плащане„, уточни вицепремиерът.

„Продължаваме с всички действия по европейските програми, ще работя и по темата „ОИСР“ и влизането в Еврозоната, за да може догодина да сме напълно подготвени. България не трябва да остава в периферията на Европа“, каза Пеканов.

„Надявам се, че интерконекторът с Гърция не е под въпрос, правим всичко възможно нещата да се случат в срок“, заяви Атанас Пеканов. „Може би заради инвазията в Украйна не е морално да продължим търговски взаимоотношения с Русия, но много страни продължават тези отношения“, посочи той.

Пеканов коментира и ситуацията с енергийната криза, която служебният кабинет и президентът Радев твърдят, че има у нас: „Работим по намиране на решение за газовата криза. Диверсификацията на доставките на газ е основен приоритет. Създадохме кризисен щаб, който работи усърдно“, заяви той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук