„Следващата седмица екипът на вицепремиера Атанас Пеканов ще започне активните разговори в Брюксел по процедурата за предоговаряне на частта енергетика от Плана за възстановяване и устойчивост“. Това каза пред журналисти днес служебният премиер Гълъб Донев.

„Не бавим обоснованото предложение да започнем преговорите с Европейската комисия (ЕК) за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в Европейския съюз“, подчерта Донев.

Той добави, че нито една друга държава не е заявила и не е претендирала предоговаряне на части или на целия план за възстановяване.

„Така че, ние в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне“, каза служебният премиер.

Донев припомни, че в началото на февруари месец предстои отварянето на REPowerEU – планът, по който България очаква да получи 480 млн. евро за проекти, които са насочени към енергийния сектор.

На 12 януари народните представители задължиха Министерския съвет да започне преговори за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. Вижте още. 

До 31 март 2023 г. служебният кабинет трябва да опита да предоговори реформите, заложени в Плана, така че да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година.

Трябва да се осигури и работата на въглищните централи без намаляване на мощности до 2038 година.

Предложението за промените бе внесено от „Продължаваме промяната“. Самото решение обаче се изменило в рамките на обсъжданията драстично, спрямо предложеното от ПП, посочи в интервю за ДЕБАТИ народният представител Венко Санбутев.

Той обясни, че първоначалната идея на ПП била първо да се говори с Гърция, Румъния, дори със държави от Западните Балкани, с които заедно да преговаряме с Европейската комисия за нови условия, които да не отменят изцяло ангажимента за намаляване на вредните въглеродни емисии.

По думите му от служебния кабинет зависи дали има риск за парите по Плана за възстановяване. Вижте още.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук