Румен Радев, nexo

Скандалът с Nexo не е наклонил везните при избора на президента Румен Радев за връчване на третия мандат. По думите на държавния глава става ясно, че той е взел своето решение преди това.

„Не съм се ръководил от скандала с Nexo при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, след като аз бях взел своето решение. Наистина този казус с Nexo има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на „Демократична България“, това го виждаме всички“, каза Радев пред преди началото на кръглата маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“.

Вчера връчи на председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви при връчването на мандата. Виждате, че

БСП не побърза да постави червени линии,

съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис, готова е на решения, които да са общи за всички партии или поне за болшинството партии в парламента. Показа, че може да работи и да влиза в коалиции, и да управлява заедно със свои идеологически опоненти. Това съвсем не е малко. Знаете, че БСП беше основният фактор за решаване на парламентарната криза с избора на председател на Народното събрание“, каза още държавният глава.

„Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности пред него, така че да работи добре в името на България. Политиката като изкуство да се оползотворяват възможности, би трябвало да се следва от всички останали правителства“, допълни президентът.

На въпрос коя е възможната дата за предсрочни парламентарни избори Радев отговори, че това зависи дали и кога БСП ще върне мандата.

Румен Радев заяви, че България все още не е подала молба за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, защото това е сложен процес и трябва да се обмисли с какви аргументи да бъде поискано.

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на 3 януари на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме Промяната“. Денков предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство, която беше отхвърлена от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук