Атанас Пеканов
Снимка: БТА

„Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет“, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по БНТ.

„Към края на годината, една трудна година за света и България, е хубаво все пак да не бъдем само негативни, а да си кажем и добрите новини. Справихме се с първото плащане по Плана, всички оперативни програми бяха одобрени. Също така по отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство“, допълни Пеканов.

Той коментира, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции“, предупреди Пеканов

Обясни, че става въпрос за закон, който да защитава хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби.

„Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента“, каза Пеканов.

Основно получените 2,7 млрд. лева ще се използват за дигитализация, модерни технологии, сега има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Той обърна внимание, че няма достатъчно движение по въпросните 66 мерки. По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, заяви вицепремиерът.

Този парламент трябва да разгледа три законопроекта, свързани тясно с еврозоната

„Има два основни критерия, свързани с приемането ни еврозоната – първият е инфлационният, другият е правната рамка“, обясни вицепремиерът.

По думите му инфлацията в момента намалява и се очаква овладяването ѝ. По отношение на правните норми – има три законопроекта, които служебният кабинет е подготвил и трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента.

Това са промени, свързани със:

  • Застрахователния кодекс,
  • независимостта на Българската народна банка
  • подобряване на мерките за защита срещу изпирането на пари.

Тези три законопроекта са свързани с Договора за функциониране на Европейския съюз.

„В момента България не отговаря напълно на изискванията на този договор“, стана ясно от думите на Пеканов. „Затова е важно тези промени да минат през Народното събрание“, надявам се парламентът да ги разгледа, каза вицепремиерът.

Пеканов определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук