България и Северна Македония
На снимката: Стево Пендаровски

Ако цената е да не бъдем македонци и езикът, на който говоря, да не е македонски, тогава ЕС не ни трябва, каза президентът на РС Македония Стево Пендаровски в интервю за „360 градуса“ по телевизия Алсат, коментирайки позицията на България, приложена към заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС.

По отношение на исканията на България по отношение на македонския език, Пендаровски подчерта, че това е най-твърдата позиция в декларацията на българския парламент.

„ Трябва да ви кажа, честно казано, когато го прочетох за първи път, се връщах към тази формулировка два или три пъти. Не можех да повярвам, че през 21 век на някой може да му се спори с някого, че езикът му се нарича така, както той самият го определя и практикува от десетилетия“, каза македонският президент.

По думите на Пендаровски македонският език е исторически факт и е потвърден на международно ниво от 1974 г.

Той изрази мненията си относно декларацията, приета от българския парламент.

„Има няколко елемента, които отиват директно не към Споразумението от Преспа, които не само че са анахронични на тенденциите в обединена Европа през последните няколко десетилетия, но и противоречат пряко на няколко основни постулата на нашето споразумение с България. Ние там не казваме, че при преговорите с ЕС трябва да определим етническата принадлежност на някой, живял преди 150 години. Ключовата фраза, използвана в този двустранен документ, е споделена история. Не обща история, според която до 1944 г всичко е било е българско.“, казва Пендаровски.

И добавя, че това според него е споделена история.

„Това е изразът – споделена история. То е важно за тебе, важно е и за мен и затова го изучаваме и затова го уважаваме. И затова в определени ситуации се съгласяваме да го споделим заедно. Що се отнася до Кирил и Методий, и по-рано, преди комисията да започне да работи, години наред имаше българска делегация, македонска делегация, ходеше се във Ватикана и т.н. Ако се основаваме на този израз, който е неразделна част от двустранното споразумение, ще намерим общо решение много бързо. Ако настояваме, че до 1944 г. има обща история, разбирай само българска история, няма какво да преговаряме“, подчертава Пендаровски.

Същевременно днес проф. Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна за преговорите със Северна Македония посочи:

„Пречките за работата на съвместната комисия са няколко – една от тях е, че в основата това е нетърпимостта на нашите колеги към термина „обща история“, който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със „споделена история“…Споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план“

Димитров допълни, че разговорите в Двустранната историческа комисия по историческите и образователните въпроси на България и Република Северна Македония. са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук