България и Северна Македония
Стево Пендаровски - президент на Северна Македония

Властите в РС Македония разчитат на чужда намеса, включително и от САЩ и създаване на атмосфера в ЕС, която да накара България да промени позицията си относно започването на преговори за присъединяване на страната към ЕС. Скопие разчита и на политическа промяна в София. Това коментира президентът на страната в интервю за списание „Фокус“.

„Аз лично не познавам нито един политик от страната ни или от Европа, с който да съм общувал и който миналата година да е вярвал, че България наистина ще ни блокира. Ще ви дам само един пример. Миналата година попитах австрийският министър като опитен човек. Той ми каза, че е много важно да убедим всички останали страни-членки, че вие сте в право. Ако накрая 26 държави са убедени във вашите аргументи, а една държава е останала сама, тя няма да може да издържи на такъв натиск. Както виждате и той е сгрешил“, казва Пендаровски

По думите му, когато през България е спряла ЕС е имало имало спекулации, че някои държави били против, но не искали да кажат това публично. Според него всички 26 държави са били на негова страна като това е било лично проверено.

На въпрос дали е оптимист за решаване на спора в България, Стево Пендаровски отговаря, заявява, че е реалист.

Първо във Вашингтон имаме нова администрация, която има по-голям интерес от предходната за Западните Балкани те да не бъдат оставени в безтегловност. Те категорично твърдят, че имат геостратегически интерес целите Балкани да се присъединят към Европа, всички шест балкански държави да вървят към Европа, при това истински, а не само на хартия. В крайна сметка след пандемията и самата Европа започна консолидация и осъзнава, че целият този проект на Обединена Европа след 30 г. трябва да приключи“.

Стево Пендаровски смята, че в България се извършват дълбоки политически промени. Отбелязва, че има нов политически играч, който бавно върви към върха в рейтингите с напълно нови лица, които до днес не са били част от политиката. Въпреки това казва, че те не са били парламентарна партия и не знаят каква би била тяхната позиция, но е нужно спорът да бъде финализиран.

„При последната ми визита в Брюксел казах, че е много важно българската страна да дефинира дали проблемът, който те сами наложиха е от политически или исторически характер. Ако е от политическо естество ние имаме веднага готовност да разговаряме за правовия ред, за борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за свободата на медиите, за професионалната администрация – това са европейските стандарти за преговори и членство. Ако това е исторически спор, тогава той трябва да остане в рамките на историческата комисия и там да потърсим помощ от независими експерти“.

Той се надява, че с помощта на ЕС може да се приеме, че е по-добре да се присъединят 2-3-ма историци от трети страни, които познават региона и тези исторически периоди.

На въпроса дали страната има план „Б“ Пендаровски казва, че ако България продължи с блокадата те нямат друга продуктивна алтернатива, а ако има подобна нежелана ситуация ще трябва да да „прокарват“ Европа у дома.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!