Стево Пендаровски
На снимката: Стево Пендаровски

В петък президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще се срещне с „ОМО-Илинден“-Пирин, съобщават македонските медии. Срещата ще бъде следобед в резиденцията Вила Водно.

Припомняме, че ОМО искаше да проведе такава среща с Пендаровски още преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие, но тогава тя беше отложена.

След посещението на премиерът Ковачевски в София, в македонските медии се появиха заглавия от сорта на: „Скопие разрешава отварянето на Конституцията в името на българите“, „Ковачевски остави вратата отворена“, „Българите влизат в Конституцията на Северна Македония“.

Остава въпросът кога това ще се случи и кога правата на българите в РСМ ще бъдат защитени.

Ковачевски заяви, че за промяна в Конституцията на РСМ е необходимо мнозинство от две трети в Асамблеята. Признаването на българско малцинство в Македония е ключово за деблокиране на европейската интеграция на страната.

За да гласуват „ЗА“ от ВМРО-ДПМНЕ искат реципрочност, която се изразява в това България да признае македонското малцинство на територията си.

Организацията „ОМО-Илинден“-Пирин се представя като защитник на македонците в България, ако изобщо може да се говори за такива. Президентът Румен Радев, както и премиерът Кирил Петков категорично заявиха, че за македонско малцинство в България не може да става и дума. Целта на този вид организации е отцепването на част от територията на страната ни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук