Кабул, Афганистан, самолет

Около 16 000 души са евакуирани през последните 24 часа от Афганистан през летището в Кабул, съобщи Пентагонът. САЩ бързат да завършат своя въздушен транспорт до крайния срок 31 август.

Генерал Ханк Тейлър каза пред репортери, че 61 военни, търговски и чартърни полета, включващи редица държави, са излетели от международното летище Хамид Карзай в рамките на 24 часа до 3:00 сутринта в понеделник. Те превозват хора, избягали от страната, след като талибаните завзеха властта. От общо евакуираните през този ден, 11 000 са били изведени с американските военни въздушни превози.

Броят на хората, напуснали Афганистан с американски полети от юли, е достигнал 42 000. 37 000 от тях са започнали с интензивните въздушни превози на 14 август, когато талибаните се заеха да завземат Кабул. Това включва „няколко хиляди“ американски граждани и хиляди афганистанци, които са работили за американските сили, които са кандидатствали или са получили специални имигрантски визи, и афганистанци, които се смятат за застрашени от атаки на талибаните заради работата им в неправителствени организации, медии и други работни места.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че фокусът остава върху приключването на операциите по евакуация до крайния срок на 31 август, определен за изтеглянето на САЩ от страната. Това ще изисква изтегляне на 5800 американски войници. Те по същество ръководят летищни операции и поддържат сигурност, както и голямо количество оборудване, внесено в подкрепа на тяхната мисия.

САЩ са под натиск заради крайния срок за евакуация от Афганистан

САЩ са притиснати от съюзниците си да оставят повече време за евакуация от контролирания от талибаните Афганистан, тъй като срокът за изтеглянето на войските им наближава. Съгласно споразумението с талибаните, САЩ трябва да напуснат страната до 31 август. Но Франция, Великобритания и Германия повдигнаха въпроса за възможността да се остави повече време преди срещата на върха днес.

Германски, британски и френски представители заявиха, че евакуацията от тяхна страна може да продължи след 31 август. Те добавиха, че искат американските сили да останат на място, за да помогнат на международния въздушен транспорт.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще реши в рамките на следващите 24 часа дали да удължи сроковете за оттегляне на войските. Талибаните заявиха пред Би Би Си, че всяко удължаване ще наруши договорената сделка и предупредиха за последствия, ако това стане.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви пред репортери в ОАЕ: „Ние сме загрижени за крайния срок, определен от САЩ на 31 август. Необходимо е допълнително време за приключване на текущите операции“.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е обсъждал да се запази отворено летището в Кабул след крайния срок.

Очаква се днес британският премиер Борис Джонсън да настоява САЩ да удължат срока по време на виртуалната среща на върха с други лидери на Г -7.

Във вторник лидерите на групата богати държави от Г-7 ще се срещнат виртуално по Афганистан. В момента Великобритания председателства Г-7, включваща също Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!