Афганистан евакуация

САЩ включиха в неделя няколко големи американски авиокомпании в хаотичната евакуация на десетки хиляди афганистанци и чужденци от Кабул.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната Лойд Остин е активирал рядко използвания въздушен флот на гражданския резерв (CRAF), за да подпомогне придвижването на хора, пристигащи в американските бази в Близкия изток. CRAF е активиран само два пъти – за транспортиране на войски за Войната в Персийския залив през 1990-91 г. и отново през 2002-2003 г. за нахлуването в Ирак.

Осемнадесет цивилни самолета от American Airlines, Atlas, Delta, Omni, Hawaiian и United ще помогнат на десетки военни товарни машини, участващи в евакуацията, се казва в изявлението. Вместо да кацат и излитат от столицата, самолетите ще транспортират хора от американски бази в Катар, Бахрейн и Обединените арабски емирства до европейските страни и, за мнозина, нататък до Съединените щати.

С хиляди войници, които се опитват да защитят летището в Кабул, Вашингтон определи краен срок за завършване на една от най -големите евакуационни мисии, които Пентагонът някога е провеждал, до 31 август.

До 15 000 американци трябва да бъдат изведени от Афганистан, според президента Джо Байдън, който казва, че администрацията иска да изведе поне 50 000 афганистански съюзници и членовете на техните семейства от страната. Пентагонът заяви в събота, че до момента са били изведени 17 000 души от началото на операцията на 14 август. Общият брой включва 2500 американци.

Великобритания е евакуирала почти 6 хиляди души от Афганистан

Британските власти са евакуирали почти 6 хиляди души от Афганистан, става ясно от данните, публикувани от Министерството на отбраната на Великобритания.

Общо от 13 август, когато стартира операцията по евакуация, 5 725 души са евакуирани от Афганистан, от които 3,1 хиляди са афганистанци, попадащи в програмата за разселване и техните семейства. Сред тези, които намериха място на борда на самолетите, които напуснаха Афганистан, бяха британски граждани, включително служители на посолствата, както и малък брой граждани на други държави.

В неделя британският министър на отбраната Бен Уолъс написа в колона в „The Mail on Sunday“, че „никоя страна няма да може да евакуира всичките си“ граждани от Афганистан, контролиран от талибаните. Асоциацията на пресата интерпретира това като искане до властите на САЩ да отложат крайния срок за приключване на военната мисия на САЩ в Афганистан. Сега Вашингтон възнамерява да направи това на 31 август.

ООН евакуира още 120 свои служители

ООН евакуира още 120 свои служители и представители на неправителствени организации от Афганистан в Казахстан, се казва в съобщението, разпространено от официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Миналата седмица около сто служители на ООН отлетяха от Кабул за Алмати, за да продължат да работят дистанционно. Преди решителната офанзива на талибаните, имаше около 3000 местни жители и над 700 чужденци в различни мисии на ООН в Афганистан.

Австралия евакуира 470 души от летището в Кабул

Австралия евакуира още 470 души от Афганистан на няколко полета за репатриране, съобщи премиерът й Скот Морисън, тъй като хаосът продължава около летището в Кабул, откакто талибаните го завзеха.

Морисън поясни на пресконференция, че някои от евакуираните ще бъдат отведени във Великобритания, докато министърът на външните работи Марис Пейн настоя, че целта е „да премахнем всички австралийци и притежатели на австралийска виза, които можем и да подкрепим уязвимите афганистанци, ако е възможно“.

По този начин повече от 800 души бяха евакуирани от летището в Кабул. Австралия обеща да приеме около 3000 афганистанци през следващите десет месеца. Вътрешният министър Карън Андрюс заяви днес, че общият брой на хората, които трябва да бъдат евакуирани, постоянно се променя.

Австралия допринесе за борбата срещу Ал Кайда в Афганистан след атентатите на 11 септември 2001 г., въпреки че тази година страната изтегли последните си войници, разположени в Афганистан, като по този начин тръгна по стъпките на САЩ и НАТО.

Как се стигна до тук?

Припомняме, че бойци на талибаните влязоха в Кабул на 15 август без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността президент, според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и персонала на мисиите си.

Операциите по евакуация, извършвани от различни държави, са засегнати от хаотичната ситуация на летището в Кабул, където талибаните възпрепятстват достъпа на афганистанците, които искат да напуснат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!