Снимка: Ройтерс

Министерството на отбраната на САЩ не разполага със сведения за каквито и да е малки сблъсъци в последно време между американски и руски войски в Сирия, заяви пред журналисти Джонатан Хофмън, помощик на министъра на отбраната.

„Няма никаква обновена информация за каквито и да е събития, които вие описване като „сблъсък“. Няма никаква нова информация в тази връзка. Мога да кажа само, че се намираме там, където сме, и те знаят къде се намираме“, каза той.

Хофман бе помолен да коментира данните за уж станали „източно от Хасеке“ сблъсъци между въоръжените сили на САЩ и Русия.

„Ние много ясно даваме на другите дъргави и сили да разберат къде се намират нашите хора. Ние работим по каналите за предотвратяване на конфликти, за да не допуснем недоразбиране и случайни стълкновения. Продължаваме да действаме така, че те знаят къде се намираме и ще се намираме“, добави помощникът.

През седмицата на два пъти руски конвои, опитващи се да проникнат до петролни находища в кюрдската зона в Северна Сирия, бяха спрени и върнати от американски войници, които охраняват нефта. Същият случай е имало между руснаци и бойци от кюрдските Отряди за защита на народа, които също са спрели и върнали руските войници, опитващи са да минат край постовете им.

В началото на 2018 година опит за навлизане в охраняваните от американски части територии направи руската частна военна групировка „Вагнер“, но той получи артилерийски и въздушен отговор от американците, вследствие на който около 30 руски наемници бяха убити. Русия отрича, че нейни наемници са участвали в инцидента.

В момента руските военни извършват патрулиране в североизточна Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук