вода

За втори пореден ден в Перник и околните села има наложен воден  режим, който е предизвикан от драстичното спадане на водния обем в язовир „Студена”.  Поради това на 20 ноември от 9.00 часа инициативен комитет от местни жители организира протест пред сградата на „ВиК-Перник”.

Основната причина за проблема и за последвалото обществено недоволство е, че превантивни мерки по отношение осигуряването на алтернативно водоснабдяване за областния град не са били взети навреме. Това заяви един от организаторите на протеста, Надежда Димова, пред БНР.  По думите й в момента доверието в институциите е напълно сринато поради информационното затъмнение и разнопосочните изявления.

Димова посочи, че според нейните наблюдения местното ВиК дружество не спазва стриктно обявените часове за пускане и спиране на водата. По думите й, се очаква водата в язовир „Студена“ да свърши  много по-рано от очакваното, още в края на месец декември тази година.

Протестиращите настояват за среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Перник Ирена Соколова и директора на „ВиК-Перник“ Иван Витанов, за да отговорят лично на въпросите на гражданите.

Важно е да бъде поставен и въпросът за определяне на виновниците за водната криза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук