Кални условия изненадаха 150 отбора от 15 държави, които участваха в Световния шампионат за състезание с кучешки впряг на суша.

Въпреки че състезанията за кучета с шейни обикновено се свързват със сняг, събитието се проведе през уикенда на 16 и 17 ноември в имение в Южна Англия, където необичайното количество валежи през предходните дни направи трасето доста по-трудно заради калта.

Около 250 кучета, включително Сибирско хъски, Аляски маламут и Гренландско куче, се състезаваха в различни кръгове и категории.

Броят на кучетата в различните впрягове варираше, като имаше екипи, съставени от 8, 6, 4 и 2 кучета . Те дърпаха превозни средства с по 2  и 3 колела.  В състезанието участваха и хора на планински колела или тичащи зад кучето си.

Без значение от категорията всеки един от участниците трябваше да измине 5 километрово трасе за определен период от време.

Шампионатът е със силно състезателен характер, с участници, пътуващи от Русия, Белгия, Испания и други страни в Европа. Въпреки големите разстояния, безопасността и хуманното отношение към кучетата  са от първостепенно значение. Макар че това е Световно първенство, парични награди и медали няма.

След като кучетата преминат финалната линия, те се проверяват от екип от ветеринари, които сканират данните от микрочиповете им, за да проверят, дали кучетата във впряга съответстват на регистрацията си.

Мат Ходжсън успя да вземе първо място в групата с 4 кучета,  с което той подобрява резултата си от предишните състезания, на които е участвал.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!