Гражданско шествие и молебен за преодоляване на безводието в Перник организира Инициативният комитет „Спаси Перник” в неделя.

Шествието ще тръгне от Съдебната палата в миньорския град, ще мине по улица „Търговска” до площад „Кракра”, където ще бъдат огласени исканията на гражданите.

Сред тях са – оставки, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа, не на увеличението на водата, както и спешен избор на нов управител на „ВиК”.

Настоява се също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

Участниците в шествието ще бъдат облечени с жълти светлоотразителни жилетки. В 13.30 часа в храм „Св. Иван Рилски” ще бъде отслужен молебен.

Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември режимът е удължен с още 30 дни.

От 18 ноември градът и околните населени места, захранващи се от язовир „Студена” са на воден режим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук