коронавирус, акция

В началото на вероятна втора вълна на пандемията местните власти в два големи български града решиха да наложат временна забрана за работа на нощните заведения.

Сливен затваря дискотеките за 10 дни, забраняват се празненства на закрито

В област Сливен от събота (24 октомври) до 2 ноември се забраняват посещенията в дискотеки, барове и груповите празненства. Това гласи заповед на областния управител Чавдар Божурски, разпространена от Областния кризисен щаб по повод разрастващото се Covid разпространение в областта, съобщи БНР.

В периода от 24 октомври – 2 ноември няма да се допускат и празненства на закрито – сватби, кръщенета и др., се казва още в съобщението на Областния кризисен щаб.

На снимката: областният управетил на Сливен, Чавдар Божурски

Посещенията в кафенета, местата за хранене и ресторантите на закрито и открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. метра от нетната търговска площ.

Всички собственици и управители на обекти с обществено предназначение и други обекти, предоставящи услуги на гражданите – лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, магазини, места за хранене и др., трябва да засилят контрола за спазването на физическа дистанция от 1,5 метра между клиентите, дезинфекция и носене на маски.

В училищата, където има над 20 % заболели и карантинирани ученици и педагози ще се преминава в онлайн обучение.

Кметът на Перник затваря нощните заведения

От 24 октомври временно затварят врати дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито в община Перник, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22:00 часа.

Ограниченията се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с коронавирус и ежедневно растящия брой новозаразени в Перник, предаде БНР. Със същата заповед се преустановява провеждането на организирани масови мероприятия на открито и закрито.

Станислав Владимиров
На снимката: кметът на Перник Станислав Владимиров

Разпоредено е още строго спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт , включително чрез осигуряването на дезинфектанти в превозните средства и недопускане на лица без защитни маски, а така също и осигуряването на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 метра между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др.

Заповедта влиза в сила от 24 октомври за срок от 14 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!