Досега Блекхол Колиери имаше една претенция за слава – плажът му стана част от кулминацията на филма на Майкъл Кейн „Get Carter“. Отделно от това, селото е подобно на много други борещи се да оцелеят бивши минни села в Североизточна Англия.

Но селото на брега на окръг Дърам вече е в центъра на мистерия – пачки с пари продължават да се “търкалят“ по улицата.

Полицията в Дърам заяви, че са били намерени общо 26 000 британски лири (33 500 долара, 30 300 евро) през последните пет години – 13 пакета от по 2 000 британски лири в банкноти от 20 паунда.

„Тези пакети винаги се оставят в полезрението, като например на тротоари, и се откриват от случайни жители, които след това ги предават“, заяви детективът Джон Форстър.

Последното откритие в понеделник е четвърто тази година, добави той, шегувайки се, че някой съвременен Робин Худ може би подхвърля пачките.

Форстър, който каза, че досега разследването не е стигнало доникъде, похвали „невероятния дух на общността“ на местните жители, които предават парите в брой на полицията. Вестници вече пишат, че селото може да се окаже най-честното място във Великобритания.

Селяни спекулират, че мистериозният благодетел може да бъде „един от онези тайни милионери“ или дори „Дядо Коледа“.

„Това не е разрушен район, но тук наистина нищо добро не се случва“, каза жител, цитиран от изданието. „Може би някой се опитва да помогне – малките елфи на Дядо Коледа. Надявам се, че е така.“

Подобно на много други бивши миньорски селища, Блекхол Колиери се бори с оцеляването от затварянето на мина през 80-те години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!