Десислава Иванчева
На снимката: арестът на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева

Днес ще се проведе разпоредителното заседание по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

Срещу тях има повдигнати обвинения че са поискали  половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Делото ще се гледа от съдия Иво Хинов, който след като изслуша становищата на прокуратурата и на адвокатите на тримата подсъдими за качеството на обвинителния акт, ще реши да започне ли то по същество или да бъде върнат на прокуратурата.

Според прокуратурата Иванчева с помощта на заместниците си е поискала подкуп от Ваклин, за са получи той разрешително за строеж в столичния квартал.

Припомняме, че преди около 5 месеца Иванчева беше показно арестувана на столичен булевард, където беше държана с белезници в продължение на пет часа. В служебния автомобил, с който се е придвижвала бяха намерени 70 хил. евро, за които се твърди, че са подкуп от Ваклин.

По делото има записи от СРС-та, в които според Иванчева има инициали от имена на действащи политици. Бившата кметица и до днес отрича да е виновна и настоява, че това е целенасочена атака срещу нея и това ще се докаже в съда.

Като потвърждение за думите й може да се вземе предвд показния и уронващ достойнството начин, по който тя беше отведена в лечебно заведение – окована с белезници на ръцете и окови на краката и кожен колан.

Острата обществена реакция, която последва принуди Министерството на правосъдието да промени правилата за конвоиране на задържани лица, които често сме виждали да се спазват избирателно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!