журналистика

Няколко независими медийни обединения в Сърбия призоваха всички журналисти и медии да изключат звука и картината на своите приемници и да се включат в акцията „Пет минути гръмогласна тишина”, съобщи МИА.

Основата на професионалната журналистика е свободното и обективно информиране на гражданите и приноса към обществения критичен диалог в обществото. Отговорните журналисти и медии не трябва да подчиняват обществения интерес на пропагандата и на апологетите на властта, както и да действат под диктата за сметка на политически и икономически сили, заявиха журналистките асоциации.

От Независимото сдружение на журналистите в Сърбия (НУНС) обявиха, че годината преди Световния ден на свободата на медиите ще бъде запомнена отново с ареста на журналистката Ана Лалич, редактора на Коссев Таня Лазаревич, екипа на КТВ Даниела Радич и Роберт Байтаи.

Журналистите ще помнят годината и пресконференциите по време на пандемията, на които не присъстват журналисти под претекст, че това е предизвикано от загриженост за тяхното здраве, казаха от сдружението.

До момента от началото на извънредното положение в Сърбия независимите сдружения на журналистите са регистрирали 42 случая на нарушаване свободата на словото и информацията.

„В областта на свободата на словото и изразяването Сърбия не е реализирала никакъв напредък. Напротив, бяхме свидетели на многобройни нарушения на правата и свободата на медиите”, заяви омбудсманът Зоран Пашалич.

Според синдиката на журналистите в Сърбия, „професионалната и разследваща журналистика е подменена с фалшиви новини, а вместо информиране, в съответствие с конституцията и законите, имаме пропаганда, съдържащи закани и обиди, както и реалити-формати, които са срам за сръбската журналистика”.

Сърбия слезе с три места в класацията на „Репортери без граници” за свобода на медиите за 2020 г. и в момента е на 93-то място. От региона след нея са само Черна гора – на 105-то място, и България – на 111-то.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук