От Йети до чудовището от Лох Нес – BBC разглежда 5 от най-големите световни мистерии.

  1. Йети

Йети е името, дадено на голямо космато маймуноподобно създание, за което се говори, че е било забелязвано в горите на Северна Америка. Твърди се, че има огромни крака и от него се носи много неприятна миризма. Повечето учени не вярват, че такова същество наистина има поради липсата на доказателства и много твърдят, че новините, че такова същество е било видяно, са фалшиви. Други обаче не се отказват от легендата и продължават да вярват.

  1. Мери Селест

Мери Селест е кораб-призрак, открит през 1872 г. Когато корабът е открит, се предполага, че той е пътувал от месец и половина към пролива Гибралтар без нито един член на екипажа на борда.  На борда имало храна за над шест месеца, а личните вещи на екипажа все още били на мястото си. Никой, който първоначално е бил на борда на кораба, не е бил видян или чут отново. Изчезването на екипажа прави Мери Селест една от най-големите морски мистерии на всички времена.

  1. Кацане на НЛО в Розуел

Извънземно ли беше? Това беше въпросът, който всички си задаваха, когато през 1947г. предмет падна от небето и се разби в ранчо близо до Розуел в Америка. Има много обяснения за инцидента, но най-известното предположение е, че обектът всъщност е бил космически кораб, съдържащ извънземен живот.

  1. Чудовището от Лох Нес

Казват, че чудовището от Лох Нес е голямо мистериозно животно, живеещо във водите на Лох Нес в планините на Шотландия. Най-ранните сведения за „чудовище“, видяно в тази област, са от  седмия век, като някои твърдят, че докладите могат да бъдат обяснени рационално с наличието на подобно изглеждащи познати животински видове. Някои предполагат, че може да е потомък на плезиозавър – вид динозавър, обитаващ вода, – но отново доказателствата са спорни!

  1. Бермудски триъгълник

Бермудският триъгълник е регион в Северния Атлантически океан, на север от Карибите, където се твърди, че редица кораби и самолети са изчезнали безследно. Тази зона между Флорида, Пуерто Рико и Бермудите е изпълнена с мистерия и е известна още като Дяволския триъгълник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!