Коледа

Колкото по-близо са празниците, толкова по-често мислим как ще организираме времето си, но и парите си. Най-често срещаните съвети тази година просто не важат. Не можете да пътувате, така че не можете да направите изненада на никого. Събирането с приятели или големи семейни събирания и забавления също са невъзможни за повечето хора.

Дори при нормални обстоятелства празниците могат да бъдат много стресиращи и извънредната ситуация, причинена от пандемията наложи допълнителни финансови проблеми на хората по света.

Като за начало, преди да изпаднете в паника, вижте тези съвети, които са препоръчани от сътрудник на портала на Американската асоциация на психотерапевтите и които могат да ви помогнат да се справите със стреса от предпразничното пазаруване.

1. Направете подробен план колко пари можете да отделите за празниците

Независимо от обстоятелствата, съставянето на план за разходи по време на празниците е добро начало. Трябва да знаете колко можете да похарчите и за какво трябва да отидат тези пари. Как да си направим най-реалистичния празничен бюджет:

Бюджет

Не се заблуждавайте и пресметнете добре за какво ви трябват пари по празниците. Поставете си седмична, двуседмична цел за спестяване и се придържайте към нея. Проследявайте и планирайте разходите си, така че да не надвишавате прогнозирания бюджет.

Скрити разходи

Не забравяйте да включите хартия за опаковане на подаръци, декорации, сладкиши, поздравителни картички… Празниците са пълни със скрити разходи. Или изобщо не са скрити, но често се пренебрегват.

Разяснете приоритетите си

Партньор, деца и родители вероятно ще бъдат най-отгоре в списъка. Следват близки приятели и в крайна сметка други. Не се колебайте да намалите списъка възможно най-много, уверете се, че и те ще трябва да направят същото.

Опитайте се да не вземате назаем

Това може да е най-трудното за мнозина, но не вземайте назаем, за да си „позволите“ празниците. Ако реално не можете да си позволите да купувате подаръци тази година, хората, които се грижат за вас, ще предпочетат да запазят финансова стабилност, отколкото да получат подарък.

2. Пазарувайте подаръци заедно

Има голяма вероятност други хора, близки до вас, да преживеят финансови проблеми по време на празниците, а обединяването на средства и закупуването на подаръци заедно може да бъде добър начин да намалите поне част от стреса.

Обединете се с вашите братя и сестри и купете на майка си саксията, която винаги е искала, или на баща си така желаната електрическа самобръсначка.

Само не забравяйте, че съвместните подаръци не е задължително да бъдат по-големи и по-скъпи – въпросът е да спестите всички заедно.

4. Не трябва да се колебаете да дарите вещи втора ръка

Мнозина се страхуват от тези мисли, но тази година трябва да преразгледаме начина, по който се отнасяме практически към всичко. Няма причина да не можете да си купите употребявана книга, употребявани детски дрехи или играчки и видео игри.

Има толкова много сайтове, които продават стоки втора ръка, че е по-лесно от всякога да намерите качествени стоки втора ръка.

3. Подарете практически неща

Финансовите затруднения, породени от пандемията, се отразиха на факта, че някои хора трябваше да се откажат дори от някои основни неща. Трябва да преосмислим своите желания и нужди повече от всякога, тъй като някои от нещата, които бяхме приели за даденост, изведнъж станаха лукс за нас.

Никой не обича да получава дрехи и чорапи от баба си за Нова година или Коледа, но тази година мнозина ще се радват и на това.

Има стотици други практични подаръци, които можете да дадете тази година, като: ваучер за хранителни стоки в супермаркет или парфюмерия, абонамент за стрийминг услуга, допълнителни минути или гигабайти за телефон или подобна абонатна карта за подарък.

На практика не е забавно, но както се казва, „на харизан кон зъбите не се гледат“..

4. Направете си подарък

Тази година имахме възможността да научим или подновим някои отдавна усвоени умения. Ръчно изработените подаръци показват, че сте готови да подарите едно от най-скъпите неща, които имате, и това е вашето време.

Оплетете шал или шапка. Изпечете някаква специална торта или пригответе някакъв специалитет. Направете колаж от снимки и видеоклипове за родителите си. Нека децата направят някои поздравителни картички или декорации.

Дори нещо толкова просто като красива семейна снимка в ръчно изработена рамка ще раздвижи сърцата на вашите близки. Тъй като тази година не успяхме да прекараме толкова много време заедно с много близки хора, отделянето на време за изработване на подарък може да запълни тази празнина.

И винаги имайте предвид, че всички ние преживяваме това заедно, не сте единственият, милиони хора имат същите проблеми.

Със сигурност много от вашия списък също се чудят как ще си позволят празничен подарък. Хората, които обичате и които ви обичат, със сигурност ще уважават и ще имат разбиране за размера на бюджета, който бихте могли да отделите за подаръци тази година.

Животът е направен от малки неща. Изразяването на любов и грижа е това, което наистина има значение тази година, а не сумата пари, която отделяте за закупуване на подаръци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!