Българи са обвинени за незаконен износ на стратегически технологии за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието. Имената на българите са Димитър Димитров, Милан Димитров и Мариана Гаргова. С повдигнато обвинение по случая е и руснакът Иляс Сабиров.

По-рано Министерството на търговията на САЩ публикува черен списък от физически и юридически лица, които застрашавали националите интереси и сигурността на САЩ. Там попаднаха руските компании „Космос Комплект“ и „Совтест Комп“, а също и въпросният Иляс Сабиров.

48-годишният Сабиров е заподозрян в сговор с българските граждани с цел износ от САЩ за Русия на продукция, за която е необходимо специално разрешение.

Съгласно обвинителното заключение, Сабиров ръководи компаниите „Космос Комплект“ и „Совтест Комп“, които на свой ред контролират регистрираната в България фирма Multi Technology Integration Group EEOD (MTIG).

Според американското правосъдното министерство, именно чрез нея се извършвали незаконните транзакции. В списъка на Министерството на търговията са включени и две компании от Франция, една от Италия и предприятия от Малта, ОАЕ и Пакистан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук