Италия коронавирус

Италия става „червена зона“ по време на Коледните и Новогодишните празници. Правителството реши като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса да спре движението и да ограничи събирането на много хора.

Декретът бе представен от премиера Джузепе Конте по време на пряко предаване по всички медии в страната.

Ограниченията важат за датите от 24-и до 27 –и декември включително и от 31 до 3 януари.

В червен цвят ще бъде и празникът на Трите влъхви на 5-и и 6-и януари.

Какви са ограниченията в Италия?

Забраняват се пътувания, може да се ходи на гости само на най-близки роднини, но не повече от двама души заедно с деца под 14 години. През останалите дни до 6-и януари Италия ще е оранжева.

Заведенията няма да работят, за излизането от къщи се изисква декларация, забранява се напускане на регионите, а през дните с червен код и на общините.

Вечерният час остава от 22 до 5 сутринта. Премиерът Джузепе Конте уточни, че мерките са необходими за доброто на страната.

Европа посреща едни различни празници

Редица европейски държави затегнаха мерките преди Коледа заради увеличаването на случаите на коронавирус, припомня Би Би Си.

Холандия и Германия наложиха ограничения до януари. В Германия на едно домакинство е позволено да приеме до четирима близки членове на семейството.

В Австрия правителството заяви в петък, че страната ще влезе в третия си локдаун след Коледа. От 26 декември несъществените магазини ще бъдат затворени и движението извън домовете ще бъде ограничено.

Швеция препоръчва носенето на маски за лице в обществения транспорт по време на пиковите часове. Освен това ще намали от сегашните осем на четири броя на хората, които могат да седят заедно на маса в ресторантите и ще забрани продажбата на алкохол след 20:00.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън заяви, че се „надява да избегне“ поредното блокиране на национално ниво в Англия, но предупреди че случаите на Covid-19 са се увеличили сериозно през последните седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук