Петър Ганев
на снимката: Икономистът от ИПИ Петър Ганев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев коментира неравномерното икономическо развитие на различните райони у нас. По думите му европейските средства имат ключово значение за развитието, но стои въпросът наистина ли те се харчат за нещата, от които съответните общини и области имат нужда.

„Разбира се, те са насочени към конкретни направления. Имаше момент, в който всички взимаха пари за паркове, оправяха тях, без да знаем дали това е най-важното за конкретната област или община. После се взимаше за стадиони – правеха се стадиони там, където няма нужда. Пречиствателни станции се изградиха навсякъде… Това са важни инвестиции, но не знаем дали те са най-важните в конкретната община”, каза Ганев.

Икономистът е категоричен, че колкото и да оправяме паркове и градинки, европейските фондове най-често не се ползват за инвестиции в производство, които биха довели до откриване на работни места и реален икономически растеж.

И според последното изследване на ИПИ за регионалното развитие северна и северозападна България са на дъното на класацията. Според Петър Ганев този регион е в капан, от който не може да се измъкне сам.

Причината за изоставането на Северна България от една страна е липсата на добра инфраструктура, а от друга – на липсата на голям регионален бизнес център, каквито има много в южна България, например.

За това вина има както държавата, защото няма политики за съживяване на региона, така и местните управници, които не могат да привлекат жизнено важни чуждестранни инвестиции.

Добрата новина според Ганев е, че през последните няколко години всички региони в България отбелязват икономически напредък, макар и неравномерен. Все още е далеч моментът, в който провинцията ще настигне столицата, но това е не само българска тенденция, а общоевропейска, коментира експертът.

Цялото интервю с Петър Ганев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук