Петър Ганев започва като стажант в Института за пазарна икономика през 2007 г. В момента е на длъжност старши икономист.  
Интересите му са в разнообразни области като фокусът пада върху конкуренция, данъци, икономическа свобода, климатични промени, енергетика, крайна бедност. Той е инициатор и организатор на Студентския клуб към ИПИ.
Автор е на редица статии, публикувани в седмичния бюлетин на ИПИ „Преглед на стопанската политика”, в бюлетина за ниски данъци, както и в редица печатни и електронни издания.

 

 

Парите, които българите в чужбина пращат в България са около 2 милиарда лева. Това многократно надхвърля чуждите инвестиции у нас. Това стана ясно от думите на икономиста от Института за пазарна икономика Петър Ганев в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„Не може да се каже с една дума много ли е или малко. Факт е обаче, че ние сме страна, която разчита на тези пари, които идват от чужбина. Доста домакинства на практика връзват бюджета с такъв тип пари, особено хората, които са отишли в чужбина точно с тази цел – да издържат своите близки тук”, коментира експертът.

По думите му тези пари спасят от бедност голяма част от домакинствата в страната, особено в по-слабо развитите региони.

„От тази гледна точка се вижда, че това е доста важен поток на парите в страната. Разбира се, ние не можем да разчитаме само на това, но той е един подкрепящ доход, особено за хората с ниска квалификация. Те биха си намерили работа в България, защото сега има работа за всички, но тя ще е нископлатена, а в чужбина явно по-високото заплащане е по-примамливо и позволява да се спестяват пари”, каза още Ганев.

Той обясни и каква част от заплатите на работещите българи отиват за данъци и социални осигуровки.

„Близо 30% от заплатата ще отидат за Данък общ доход и социални осигуровки, включително тези, платени от работодателя и работника. Тоест почти 1/3 от дохода отива за данъци и социални осигуровки. И към това като прибавим данъци върху потреблението – ДДС и акцизите – границата от 40% се минава”.

Цялото интервю с икономиста Петър Ганев може да прочетете в събота в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук