Петър Славов
на снимката: Петър Славов

Реформата в прокуратурата и позицията на главния прокурор са ключови, за да отпадне мониторингът върху България, осъществяван от ЕК. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ юристът Петър Славов.

„Вижте, че при някои осъдителни решения за България, като най-знаковото на съда в Страсбург е делото Колеви срещу България, ясно е казано, че в страната липсва ясен механизъм, по който може да бъде търсена отговорност от главния прокурор, който и да е той, при  евентуално наличие на престъпление, злоупотреба със служебно положение. Това е основният проблем, който ни сочи Европа и като че ли, голямата част от юридическата общност го виждат. За съжаление, част от управляващите не го виждат или се опитват да правят едно особено тълкуване, че всъщност проблемът бил по-скоро при „тримата големи” – тоест, намесват и председателите на двата върховни съда и го поставят на едно общо ниво с главния прокурор, което не е правилно и коректно”, коментира той.

По отношение на предлаганите от правосъдното министерство промени в НПК, Славов каза:

Основният пропуск на този законопроект е, че по отношение на главния прокурор, негови преки подчинени прокурори трябва да инициират проверка срещу своя началник, включително да поискат неговото временно отстраняване и стартиране на тази процедура. Всички разбираме, че това практически е невъзможно. На книга, дори да изглежда осъществимо, то е практически невъзможно, тъй като главният прокурор, по сега действащия Закон за съдебната власт и според Конституцията, има възможност да отмени акта на всеки по-нисшестоящ прокурор. Така че, ако утре някои негов подчинен излезе със становище, че установява конкретни данни за извършено престъпление, в същия момент главният прокурор може да го отмени и да няма никакви последици”.

И добави:

„Именно в тази връзка са препоръките и на Венецианската комисия и на Съвета на Европа за реформи в прокуратурата. Ясно ни се каза, че трябва да има действащ механизъм за независимо разследване дейността на главния прокурор, който и да е той. Не негови подчинени, които ще извършат нещо ялово още в зародиш, а да има независим орган или прокурор, който да може да направи това.”

Цялото интервю с Петър Славов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!