На снимката: Влади Калинов

Началникът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столична община, арх. Влади Калинов, чието име се свързва с множество строителни безобразия в София, най-после беше пожертван от кметицата Йорданка Фандъкова. Самата тя съобщи пред журналисти, че е поискала оставката му, която е била подадена. Повод за оставката станаха заплетените обяснения на Калинов за терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

При председателя на антикорупционната комисия сагата се получи заради тераса към жилището му, която не е декларирана в имуществената му декларация, но фигурира като негова собственост в ипотеката на жилището му, въпреки че Георгиев твърди, че не е негова. Става въпрос за покрива на сградата. През април строителният контрол на район „Слатина“ установи, че двата навеса върху покрива на Пламен Георгиев, под които има сауна и барбекю, са незаконни, защото строежът е извършен без нужните строителни документи, а покривната конструкция е изградена над определената с кота „било“ по виза максимална височина. Навесите трябваше да бъдат премахнати. Пламен Георгиев обжалва акта за премахването.

Ръководената от Калинов служба се е произнесла, че навесите на тази тераса са законни, въпреки че според район „Слатина“ те са изградени без строителни документи. Заповед на Калинов от 12 юни дава възможност постройките да останат с мотива, че след пускането на сградата нищо ново не е строено върху нея, а тогава навесите вече са били там.

Събарянето им бе отменено, но очевидно Фандъкова е съгласна, че са незаконни. Тя е потърсила обяснение от Калинов и от главния архитект на София Здравков и не е чула нищо приемливо. Калинов се е оправдал с процедурни особености около въвеждането на сградата в експлоатация през 2007 година. Вероятно става дума за това, което той вече каза наскоро, че навесите са били там, когато с документ на главния архитект на района се приема, че сградата е изпъленна в съответствие с предварителния план, макар и това да не е вярно.

Здравков засега запазва поста си.

Днес Камарата на архитектите в България се обави срещу решението на строителния контрол да прекрати процедурата по премахване на навесите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук