Депутатите от парламентарната комисия отхвърлиха президентското вето и отново подкрепиха оспорените от държавния глава два параграфа от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Промените бяха приети повторно с гласовете на 13 народни представители, а депутатите на БСП бяха единствените, които подкрепиха президентското вето с аргумента обществото да бъде успокоено и призоваха за широк обществен дебат по темата.

Според Румен Радев режимът за „диво къмпингуване“, въведен с последните промени в закона, става по-рестриктивен и с ограничения в сравнение с досегашния ред. За да защити мотивите на държавния глава, в заседанието на комисията участваше секретарят по правни въпроси проф. Емилия Друмева. Пред депутатите тя подчерта, че промяната е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси.

„Ограниченията за т. нар. диво къмпингуване са вече в закона, а местата, където това може да се прави регламентирано, все още не са определени“, заяви проф. Друмева.

Според нея не са определени и условията за ползване и престой в тези места. Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

„Ние подкрепяме закона такъв, какъвто е, защото той създава една нова възможност за свободно къмпингуване. В момента тя несъществува. Не са уместни доводите, че се ограничават права, защото никой няма право да влезе в чужд имот, да го ползва неограничено време и да замърсява“, заяви председателят на комисията и депутат от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Според него с промените в закона „дивото къмпингуване“ се превръща в „свободно къмпингуване“, което да се осъществява в уредени зони. Искрен Веселинов припомни още, че няма да има санкции, докато тези зони не се уредят, а това може да стане още през следващия туристически сезон.

На обратното мнение се оказаха неправителствените организации, дошли на заседанието на регионалната комисия.

„За пореден път станахме свидетели на това, че от регионалната комисия нескончаемо се лее пропаганда, а не се решават проблеми. Искат да се доверим на една държава, където има несъответствие в кадастъра и 5-годишно закъснение на две министерства да внесат изменени на кадастралните карти. Искат да се доверим на четири ведомства и държавни служители, които ще правят наредба без да са виждали кемпер и каравана“, заяви Мирослава Петрова от обединена група „Бетономорие“.

Според нея, макар и концентрирано само в две точки, президентската институция е опровергала твърдението за либерализация на режима на къмпингуване.

„Това не е никаква либерализация, а ограничаване на права в държава, в която по данни на Евростат има 9 къмпинга“, смята тя.

Мирослава Петрова увери, че протестите на инициативата „Море от бетон“ ще продължат, а следващият е насрочен за четвъртък, от 18.30 часа, пред Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!