След 24 г. отново в София.

Много е важно фондация Clinton Global Initiative да бъде близо до България и да работи с българския бизнес, с българските младежи и да помага на българската образователна система. Това каза Петър Стоянов, президент на България (1997-2002 г.), след срещата на Clinton Global Initiative (CGI) в София. В нея участва 42-рият президент на Америка Бил Клинтън. 

„Това посещение е от голямо значение и ще повлияе върху много сфери от България, отбеляза Стоянов. Всяко едно посещение на световна личност като президента Клинтън е важно за България, защото България влиза във фокуса на новините“, добави Стоянов.

По думите на Стоянов фондацията може да помогне на страната ни във всяка една сфера, стига да сме достатъчно отворени.

Според Стоянов българският бизнес се развива добре, но му липсва агресивност.

За да излезеш на външния пазар, за да те забележат, се изисква малко повече агресивност, посочи той.

Винаги казваме на хората, че не е нужно да си милиардер, за да направиш промяна. Това каза Бил Клинтън, който е в София в ролята си на домакин на глобалната инициатива на Клинтън (CGI). Събитието събира на едно място лидери от целия частен и публичен сектор с цел да се открие решение на належащите глобални предизвикателства.

„Ако искате най-добрия резултат, почти винаги сътрудничеството ще работи по-добре от конфликта, демократичните системи, в които хората работят заедно, за да намерят най-добрите решения, ще работят по-добре от авторитарните системи“, добави той.

Клинтън обясни, че именно това е водещата цел на ръководената от него инициатива: да събере заедно хора, които активно да вземат участие във всички сфери. „Съществуват доказателства, че решенията, взети от по-разнообразни групи, са по-добри“.

Бил Клинтън е за втори път в България. Той дойде през 1999 година. Това бе и първото посещение и единствено посещение държавно посещение на президент на САЩ в България.

Стоянов, Клинтън
Президентите на САЩ и България, Бил Клинтън и Петър Стоянов, при посещението на Клинтън в България през 1999 година.

Това стана възможно заради решителния обрат в българската политика и най-после осъществения реален завой на Запад, реализиран в края на 1996 и началото на 1997 година. Визитата на лидера на най-могъщата държава на планетата показа на българите недвусмислено, че Западът е готов да ги приеме сред приятелите си, ако те го искат.

Събитието стана възможно след

последователна политика на демократичното правителство на България и особено на президента Петър Стоянов.

Той неотклонно следваше безусловния си политически приоритет – да доведе България сред членовете на НАТО и ЕС – и стана първият български политик, записал това в програмата си.

След приключването на мандата на Стоянов, Клинтън лично го покани да се включи в неговата Глобална инициатива.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук