правителството, кабинетът
МС предлага удължаване на миналогодишния бюджет

Петима вицепремиери и преструктуриране на изпълнителни агенции и институции предвижда финалният вариант на коалиционното споразумение. Всяка от формациите ще има вицепремиер, само „Продължаваме промяната“ ще разполагат с двама, пишат от БНР. 

„Продължаваме промяната“ ще имат двама вицепремиери – единият почти сигурно ще бъде Асен Василев, който ще бъде и министър на финансите. Към неговото министерство ще премине Дирекция „Централно координационно звено“. Досега то беше пряко подчинено на МС, като то осъществява координацията между отделните министерства и ЕК и Съвета на Европа. Към Василев ще премине още и ИА „Сертификационен одит на средствата от Европейския земеделски фонд“.

Другият вицепремиер на ПП – Калина Костантинова ще отговаря за ефективното управление и дигитализация на държавната администрация. Към нея ще преминат Институтът за публична администрация, „Български пощи“, ГРАО, Агенцията по геодезия и кадастър и други.

Министърът на околната среда и водите ще съвместява поста с този на вицепремиер по устойчиво развитие и климатични промени, ако се приеме предложението на ДБ за това название, посочват от БНР. Както вече стана ясно предложението на Демократична България за този пост е съпредседателят на „Зелено движение“ – Борислав Сандов.

Партията на Слави Трифонов също ще има свой вицепремиер, въпреки че това не беше сигурно до последно, като той ще бъде министър на регионалното развитие. Номинацията е на Гроздан Караджов. От партията се очаква и ново предложение за външен министър, след като излязоха публикации за неточности в биографията на първоначално предложения кандидат – Димитър Гърдев. Резерви е изразил и самият Кирил Петков.

Министърът на икономиката и индустрията от квотата на БСП също ще е вицепремиер. На негово подчинение ще е ДКК. Засега обсъждано е името на председателят в оставка на БСП – Корнелия Нинова. Това обаче ще стане ясно със сигурност утре, когато ще се проведе пленум на партията.

ББР пък ще премине към новото Министерство на иновациите и растежа, като то се отделя от Министерството на икономиката.

Очаква се в петък до края на деня да има вече оторизирано коалиционно споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук