Стойчо Кацаров
На снимката: Стойчо Кацаров

Министър Стойчо Кацаров е предприел необходимите стъпки за вливане на дружеството на болница „Лозенец“ в дружеството на съществуващата детска болница в София. Пред БНТ Кацаров заяви, че след 6 до 8 месеца, децата ще могат да се лекуват в лукс. 

„Това, което трябва да видят всички е, че властта се отказва от своята привилегия, да има правителствена болница, а отваря вратите на болните деца“, каза здравният министър.

Той допълни, че ще се построи изцяло нов корпус на терена, който се намира в сърцевината на Южния парк, за да имаме една истинска Национална детска болница.

Реакцията от страна на протестиращите служители на болницата Кацаров обясни с това, че те най-вероятно са подведени от погрешно представената от ръководството информация. Той обясни, че ръководството на болницата ще изгуби ръководните си позиции, но ще може да продължи работата си като лекари.

Реакцията на болницата

Решението на министър Стойчо Кацаров предизвика протести от страна на медиците от МБАЛ „Лозенец“. Изпълнителният директор на болница „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев посочи, че няма да подпише документ за сливане на университетската болница с педиатрията.

„Този протокол се появи апокрифно, без официално да е внесен. Такъв документ досега не се е появявал в документооборота на болницата. За мен този протокол е правно несъстоятелен, той не подлежи на изпълнение“, обясни Горнев.

Той заяви, че не е получил официална информация в отговор на негово запитване в Министерството.

„Това е нещо скандално, това е един акт, който ще доведе до огромни катаклизми, до риск за семействата на всички хора, които са тук в болницата.“

Горнев посочи още, че е разговарял с ректора на Софийския университет, който пък е нямал никаква идея за подобни действия, което според него значи, че се пренебрегва мнението на академичната общност на най-големия университет и на Медицинския факултет.

Проверката на КПКОНПИ

Здравният министър Стойчо Кацаров коментира и проверката на КПКОНПИ в министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици.

„Проведохме няколко процедури за закупуване на бързи антигенни тестове. Те се случиха по прозрачен начин. Даже поканихме медиите да присъстват на отварянето на офертите. Документите, свързани с процедурите, са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, протоколите на заседанията, класирането и самите договори, които са сключени с фирмите“, каза той.

Кацаров обясни, че Министерският съвет е предоставил на здравното министерство пари за закупуване на 1,5 млн. бързи теста за учениците, а благодарение на постигнатите изключителни ниски цени по време на процедурите, са закупени три пъти повече тестове – 4,7 милиона.

„Радвам се, че комисията на Сотир Цацаров ще провери търга, защото по този начин ще спомогне за изчистването на името ми от клеветническите твърдения, заяви Кацаров.

Допълни, че с голямо удоволствие ще даде обяснение пред КПКОНПИ, за да изясни колко честно и коректно е постъпила здравната администрация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук