Комисията за противодействие на корупцията – КПКОНПИ, оглавявана от бившия главен прокурор – Сотир Цацаров, започна проверка в Министерството на здравеопазването във връзка с изказвания на бивш зам.-министър в структурата, който заяви, че е бил уволнен, тъй като е задал въпрос за цената на бързите антигенни тестове за учениците. Поради това ще бъде проверена процедурата за закупуването им.

Проверката е по сигнал за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бившия заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров, който днес беше извикан в Комисията (КПКОНПИ), пишат от БНР.

Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

В процедурата по закупуване на антигенните тестове за учениците бившият зам.-министър Димитър Петров вижда много проблеми, но най-важният за него е това, че тестовете са се забавили, което от своя страна е забавило и започването на присъственото обучение.

Според Петров също така не е нормално поръчката да се извършва от лице, в чийто ресор не присъства съответното задължение.

„При тази процедура аз няколко пъти направих остри забележки защо госпожа Чорбанова се занимава с това, защо не се прекратява договора с фирмата, защо се разделя процедурата и общо взето покрай това между първата и втората процедура, тогава бях отстранен“, посочва Петров пред БНР.

Същевременно от Министерството на здравеопазването обявиха, че приветстват започналата проверка, тъй като според тях по този начин ще отпаднат всякакви съмнения, свързани с тестовете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук