На снимката: Николай Хаджигенов

Бюджетът на страната ни е близо 130 млрд. на година. По чуждестранни данни у нас се крадат около 10 млрд. от тях, но вероятно са повече. За 12 години управление на ГЕРБ откраднатите пари отидоха на 150 млрд. Това каза специално за ДЕБАТИ.БГ адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

По думите му никога никой не е проследил пътя на откраднатите пари.

„Банките по делата отказват да дават такава информация, защото ако я дадат, ще стане ясно, че те нямат парите в наличност. БНБ също отказваше да дава информация преди и сигурно, докато е управлявана от човек на ГЕРБ, ще продължи да отказва. Това е огромна престъпна дейност, в която прането на пари е най-малката част. Става въпрос за плащане на огромни суми рушвети“, каза той.

Адвокатът обясни, че има две или три български банки, през които е възможно парите да са минавали без реално да бъдат изтеглени.

„Това значи, че по трасето има извършени куп престъпления с банково съучастие. Нито една банка у нас не държи такива суми в брой. Банките у нас са спестовни касички, които живеят само от събиране на такси“, заяви Хаджигенов.

Той коментира и решението на съда да постави мярка неотклонение „домашен арест“ на съдията, свързан с 60-те милиона от Лот 5 на АМ „Хемус“.

„От хилядите дела, които изтипосаха в предишния парламент, реалните такива са около сто на година. Всичко останало са мерки за неотклонение“, каза той.

За да разберете какъв е начинът откраднатите пари да се върнат в държавния бюджет, както и какво мисли адвокатът за формиращото се правителство, четете цялото интервю в Николай Хаджигенов ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук