Петков
На снимката: Кирил Петков

Не трябва просто да вдигнем ветото за започване на преговори на РС Македония за Европейския съюз, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Това заяви премиерът Кирил Петков.

„Нищо няма да се направи по РС Македония без да има гласуване в парламента, широк обществен дебат. Ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС“, каза министър-председателят.

Той заяви, че през 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа.

„Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС“, каза Петков по Нова тв.

Той отбеляза, че за нас са важни правата на българите в РСМ.

„Ако правата на българите с промяната на Конституцията е гарантирана от ЕС. С други думи промяната да бъде част от пакета мерки, които са вкарани в Договора на РСМ и е задължение за тях да променят Конституцията по пътя за Европа, това вече е една стъпка напред“, каза премиерът.

Петков: Трябва да преместим ветото

Винаги съм вярвал, че ние не просто трябва да вдигнем ветото, а да преместим ветото.

„Не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас “, подчерта Петков.

Той вижда, че правителството на Димитър Ковачевски е готово да тръгне по този път.

„Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е постлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и по този начин да използваме цяла Европа да гарантира прогреса, който ние искаме като българи“, обясни своята визия премиерът.

За него въпросът е кога.

„Ако искаме промяна на Конституцията сега, това е много трудно. Ако кажем, тръгвайте по пътя, вдигаме ветото, но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена, тогава те вече не трябва да сменят Конституцията защото България иска, а защото това е техният договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна-членка“, уточни Петков.

ЕС е готов да бъде гарант

Той посочи, че председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е заявила, че ЕС е готов да бъде гарант на този процес.

„Тя заяви, че са готови да сложат промяната на Конституцията в рамковия договор на ЕС с РСМ преди отварянето на първа глава“, заяви Петков и добави, че преди да видим такова нещо няма да се пристъпва към стартиране на процеса.

„Ние трябва да го поискаме, ние трябва да го вкараме в договора. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото“, каза Петков, плашейки, че националистическите сили ще завземат властта в РСМ и шансът някога нашият български интерес да бъде спазен става нулев.

„Сега имаме едно нормално правителство в РСМ и това нормално правителство да поеме тези ангажименти през европейския договор“, подчерта Петков.

Според него всичко това зависи от общата коалиционна политика, парламентарното решение, от разбирането какво е истинският български интерес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Дългосрочно би било добре да се отървем от теб и цялата шайка и заедно с бойко да ви пратим на марс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук