Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

„Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми“. Това написа във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков, коментирайки казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Според Петков действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и пътната агенция са показателни, че на страната е нужно ново антикорупционно мнозинство, което „да пресече порочните модели на предишната власт“.

„За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики“, пише още премиерът в оставка.

„С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите шест-седем месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска“, заявява още Петков.

По-рано днес представители на изпълнителната и законодателната власт изнесоха подробности за установеното вчера спиране на всички обществени поръчки от началото на годината за ремонт и поддръжка на националната пътна мрежа от страна на АПИ. Причината, посочена от АПИ, е „пропуски в документацията за участие“, предложена от самата АПИ. Повече за това ТУК.

Кирил Петков призовава депутатите спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.

„Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства“, пише в още в поста си Кирил Петков.

„Единствената функция на институциите е да работят в полза на хората“, категоричен е той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук