Кирил Петков, Битоля
Българската делегация в Битоля

Министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история, както и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония. Премиерът също призова да не се обръща внимание на екстремистите и да се върви напред.

Петков заяви това по време на среща с българи в град Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. В делегацията участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, настоящият външен министър Теодора Генчовска, бившият външен министър Екатерина Захариева и др.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна, има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Българският премиер Кирил Петков учуди репортер от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“, предаде репортер на БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза:

„Това, което виждаме е, че има екстремистки позиции политически от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Генчовска: Усилията трябва да са насочени към правата на етническите българи

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че усилията на всички институции трябва да бъдат насочени към гарантиране на правата на българите в РСМ и вписването им час по-скоро в Конституцията на страната.

„Това ще бъде нашата основна цел. Надявам се с помощта на депутатите, които са тук и в НС, това да бъде постигнато във възможно най-скоро време“, каза тя.

Йотова: Петков да вземе мерки съветниците да не правят втора външна политика

„Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според Йотова провеждането на една подобна втора външна политика означава олекване пред нашите европейски партньори. В такъв случай никой няма да гледа сериозно на нашата позиция, предупреди още тя.

Вицепрезидентът Йотово подчерта, че пътят на РСМ за ЕС минава през изчистване на всички спорни моменти помежду ни. „България няма никакво намерение да внася още един конфликт в ЕС“, категорична е тя.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук