Радой Ралин
Радой Ралин пред митинга на 18. 11. 1989 г. Източник Фондът на Радой Ралин в Държавна агенция "Архиви", фотограф Борислав Симеонов

На 27 април в Сатиричния театър предстои един спектакъл, който е по случай 100-годишния юбилей от рождението на Радой Ралин. Призовавам всички депутати да заявяват своето участие. Големият салон на театъра е с 400 места, така че 240 депутати и 160 представители на българското гражданско общество ще направят едно своеобразно Велико народно събрание. Това заяви в интервю за ДЕБАТИ.бг синът на Радой Ралин – Кин Стоянов.

„Използвам трибуната на Дебати, за да отправя покана към всичките 240 народни представители да заявят своето участие. Те трябва да го направят до 21 април в Сатиричния театър. Който го направи, ще получи поименна покана. Събитието ще бъде в големия салон на театъра, който е с 400 места. Представете си 240 депутати и 160 представители на българското гражданско общество, събрани в Сатиричния театър. Ами това става едно Велико народно събрание. По българската конституция Великото народно събрание е в размер точно на 400 души.”, заяви Стоянов.

Той обясни, че на събитието са поканени не само хората, които обичат писателя и поет Радой Ралин, но и представители на правителството, на всички политически сили, както и на съдебната власт.

„Радой Ралин е човекът, който си позволяваше през целия си живот безмилостно да коментира и критикува българските властници, затова ние искаме да поканим както политиците, така и държавниците, които в момента са в България.”

Стоянов посочва и защо именно Сатиричният театър е бил избран за мястото, откъдето да започнат публичните събития, свързани с юбилея:

„Радой Ралин на практика е един от основателите на Сатиричния театър, тъй като той се създава в резултат на добилите изключителна популярност сред българската публика „Стършелови театрални спектакли”, които са инициирани от Радой Ралин, Валери Петров, Борис Априлов.”

Повече за това как ще бъде отбелязан юбилеят от рождението на емблематичния за България поет, писател и сатирик Радой Ралин и за самия него като личност четете утре в интервюто с Кин Стоянов на страницата на Дебати.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук