Коалиция коалиционен съвет
На снимката: Коалицията след коалиционния съвет тази вечер. Стопкадър: bTV.

Днес Министерският съвет взе ясно и недвусмислено решение за РС Македония, че дебатът за вдигане на ветото се прехвърля във външната комисия на парламента. В този момент в Народното събрание се провеждаше изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска, което целеше да покаже, че премиерът Петков е бил склонен (но не го е направил) да предаде интересите на България по темата за Северна Македония. Генчовска, която е от квотата на партията на Слави Трифонов и идваща във външната политика от администрацията на президента не успя да покаже никакви доказателства в този смисъл. Христо Иванов нарече дебатът „тричане“ на премиера.

Темата за Република Северна Македония от самото началото се използва за отвличане на общественото мнение, заяви Петков. За да се напълнят новините по тази тема и да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема на деня, каза още Петков и съобщи:

„Междуведомствената комисия между МФ и МРРБ открива 2,5 млрд. лева в незаконни строежи в прегледа на строежите. Тези пари всъщност трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискано от МРРБ. Това е новината на деня! И понеже днес излиза комисията с тези заключения, с ясни примери като – 6 метра водосточна тръба струват 1 млн. лева за данъкоплатците на България; 3 стълба струват 2 млн. лева! Този тип примери се събират в 2,5 млрд. лева в незаконни строежи”, съобщи Петков.

Ето защо днешният ден беше избран да се говори за РС Македония и комисията едновременно да не бъде на не такъв висок дневен ред.

В същото време вчера финансовият министър на Германия обеща да изпрати митничари на нашата граница с Турция. Това е безпрецедентно, защото ще има външен контрол. В деня, в когато това беше оповестено ми се поиска и вот на недоверие.

Борбата срещу мафията продължава. Не се хващайте на капаните, с които искат да отвлекат вашето внимание. От тук нататък следете кой какви пари иска да използва и по какъв начин, предупреди министър-председателят на брифинг след заседанието на кабинета.

Именно темата за Северна Македония беше използвана от бившия коалиционен партньор – „Има такъв народ“ като оправдание за напускане на коалицията. Днес парламентът поиска събранието да бъде закрито, за да може министърът на външните работи в оставка – Теодора Генчовска, да разкрие разговори на Петков с европейски политици, при които е обещавал премахване на ветото.

Днешният акт на премиера очевидно цели да избегне бъдещи спекулации по тази тема, като я прехвърля окончателно в полето на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук