Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли. Това каза премиерът Кирил Петков.

„Това показва, че когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка”, заяви той.

„Искам да ви уверя, че всъщност през цялото време се опитваха да ни се казва през годините, че няма диверсификация през годините, защото още, и това е факт, че газовата връзка с Гърция не е направена. Обаче се оказва, че връзката с Неа Месемврия дава пълна възможност да вкарваме цялото количество на азерски газ и това ще покаже българското правителство, че през всичките тези години, диверсификация е нямало, не защото не е могло, а защото е нямало желание за това”, заяви той.

В отговор на въпрос за цената на газа, който трябва да пристигне в България и доставчика му, което бе договорено от премиера в САЩ Петков заяви:

„Да, потвърждавам думите си – цената е по-ниска от тази, която купувахме от „Газпром“, и сегашната пазарна цена на „Газпром“, директно ще бъде доставка от американска компания без посредник. Между „Булгаргаз“ и американската компания има в момента сключен договор, който дава тази доставка да бъде факт, не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система“.

Възможно е Европейската комисия да разреши на България да внася руски петрол, каза още премиерът. Според него рафинерията „Лукойл“ има вариант при форсмажорни обстоятелства и спиране на петролни доставки от руска страна.

„В този момент от ЕК разбират, че България не е в позиция да диверсифицира и биха сложили България в списъка на страните с възможност да продължат вноса на петрол поради факта, че нашата рафинерия наистина е зависима в този момент от доставките на руски петрол“.

„Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента“, коментира Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук