Към 20-ти март ще е възможно да бъдат премахнати всички ковид ограничения в страната. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

„Страната влиза в етап 2 и 3 на пандемията, очакваме да стигнем и до етап 1 в къс период, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона“, каза той.

Така зеленият сертификат ще остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване.

От своя страна министър Сербезова каза, че усилията дават резултат в система с недостиг на кадри.

„Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на здравеопазване, уточни тя. Кризата оголи редица несъвършенства на системата. Част от проблемите имат дългосрочно решение и сме заложили необходимите анализи“, подчерта Сербезова.

От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да допуска лица без зелен сертификат. Изискванията остават за персонала все още. Допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без зелен сертификат, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък.

По думите му на 20 март може бъде обявено, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук