Теменужка Петкова, газа
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Заради политиката на Москва да накаже Украйна и спирането, по тази причина, на преноса на руски газ през Украйна, Румъния и България, Теменужка Петкова каза, че губим по 110 милиона долара от транзитни такси.

Министърката обаче не спомена, че ще са нужни около 2 млрд. лева за инфраструктура през България за т.нар. „Балкански поток”, за да се осъществи абсолютно същия износ, само че през Турция.

И по този начин българските данъкоплатци са ощететени два пъти от „Газпром” – един път, че няма да получава тези 110 млн. долара транзитни такси, въпреки, че договорът е действащ още 10 години; и втори път българският данъкоплатец е наказан да плати 2 млрд. за строителството на нова инфраструктура, от която няма особено голяма нужда.

В интервюто си тя спомена, че продължават преговорите за цената на газа. Преди няколко дни, руското издание „Комерсант” публикува информация, че е възможно цената за България да падне с 50%, от което стана ясно, че досега сме плащали двойно по-скъпо за газ, отколкото е било възможно. От думите на Петкова не стана ясно на какъв етап са преговорите и ще успее ли наистина правителството да свали двойно цената.

Заради прекратения от „Газпром” транзит на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония , страната ни е загубила милиони.

Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В интервю за БНТ тя каза:

„България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година“, обяви тя.

По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на „Балкански поток“ – газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект „Турски поток“.

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на „Балкански поток“.

Тя коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център в България „Балкан“.

По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проекта – първо да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която свързва България със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ.

Основание за разговорите с „Газпром“ е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на „Газпром“.

В интервюто си тя говори и за последствията от Зелената сделка на Европейския съюз върху българската икономика.

Тя определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, коментира още тя.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, което ще рече близо 4000 мегавата от общо 6000.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!