Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова преди да се взима решение за увеличение на цената на въглищата трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Петкова се срещна с миньорите, които днес излязоха на протест с искане за 15-процентно увеличение на цената на твърдото гориво. По нейни думи комплексът Марица-Изток е от стратегическо значение за енергийната сигурност а страната.

Протестиращите миньори разговаряха с министъра на енергетиката Теменужка Петкова

Енергийният министър обаче припомни на миньорите, че условията им на труд значително са се подобрили от началото на годината.

„Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена – за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява.“

Петкова отново подчерта, че вдигането на цената на въглищата неминуемо би се отразило на цените на тока за бита, което не е в интерес на населението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!