на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, цената на електрическата енергия се определя от българския регулатор. Електроразпределителните предприятия и всяко едно енергийно предприятие е в правото си да предяви определени искания за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено и само от КЕВР, така че хората трябва да бъдат напълно спокойни.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти на конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките“.

„Най-важното, което всички трябва да знаем и което никога не трябва да забравяме е, че не бива да се заиграва със страховете на хората и не бива да се акцентира върху това, че видите ли сега с промяната на собствеността (на ЧЕЗ Българя – бел. ред.) ще се промени и цената на електрическата енергия”, каза министърът на енергетиката.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува във Фейсбук въпрос: „Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?“.

Тя публикува отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на нейно писмо с питане – какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ от 01.07.2018 г. „Ето я истината: ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа“, коментира председателят на БСП. Тя изтъква като сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4%, на дневната с 6,9%. „Енерго про“ са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ – с 51%. „Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?“ – зададе реторичен въпрос Корнелия Нинова.

„Аз разчитам изцяло на експертността и професионализма на нашия регулатор. Мисля, че се убедихме, че регулаторът работи изключително добре, там работят много добри професионалисти, председателят на регулатора работи изключително професионално. Аз вярвам в българския регулатор, така че нека да го оставим спокойно да си свърши работата и професионално”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Какво значение има това, че БСП заявява какви са предложенията? Значение има какво решение ще вземем ние”, каза пък председателят на КЕВР Иван Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук