Едва или могат да минат и няколко месеца, без да усетим някакъв ефект от влиянието на организираната престъпност върху икономиката и всекидневния живот. Загубите за обществото са не само от пряката дейност на престъпниците, но и поради ресурсите, които се хвърлят за нейното предотвратяване. Тя постига огромни печалби и те водят след себе си и огромно подмолно влияние. През 2013 година само в САЩ пазарът на кокаин се оценява на 34 милиарда долара годишно.

Кои са най-мощните групировки и горе-долу какви са приходите им? Ето някои от тях, според оценки на „Форчън“ за приходите им от 2014 – 2015 година.

5/ Картелът Синалоа

Синалоа е най-големият мексикански наркотичен картел, с приходи около 3 млрд. долара годишно през 2014 година, а вече със сигурност повече. Той е посредник между южноамериканските производители на наркотици и огромния американски пазар.

Службата за контрол над наркотиците към Белия дом оценява американския пазар на нелегални наркотици на общо 100 милиарда долара годишно, като около 6,5 милиарда от тях отиват към мексиканските картели. Синалоа получава лъвския пай от тези пари.

4/ Калабрийската Ндрангета

В италианската област Калабрия се базира втората по мощ мафиотска групировка в страната – Ндрангета, с приходи от 4,5 милиарда долара. Тя си е извоювала международни позиции заради връзките си с южноамериканските кокаинови търговци и контролира голям дял от трансатлантическата кокаинова контрабанда, захранваща европейските пазари.

Тя дори разшири дейността си в САЩ, като се съюзи с престъпните фамилии Гамбино и Бонано, но през февруари 2014 пострада доста, след като американските и италианските власти арестуваха и подведоха под отговорност много членове на групировката и на фамилия Гамбино.

3/ Неаполитанската Камора

Докато италианско-американските мафиотски групировки бяха сериозно разтърсени от служителите на закона през последните десетилетия, италианската мафия в старата родина остава силна. Тя получава приходи от 4,9 милиарда годишно. Въпреки годините на усилия на граждани, журналисти и правителствени служители, тя запазва връзките си с местното управление в Италия и то продължава да осъществява протекции над нея и други мафиотски групировки.

Камора е най-успешната от всички тях и си вади приходите от разнообразни източници – сексуална експлоатация, трафик на оръжие, наркотици, фалшификации, хазарт и изнудване. Базирана е основно в Неапол и има история още от 19 век, когато се оформя като затворническа банда. Когато били освободени от затвора членовете на групата, тя процъфтяла през кървавите политически борби през 19 век, като предлагала услуги по защита и като сила за политическо организиране на бедните италианци.

2/ Ямагучи Гуми

Най-многобройната бандитска групировка в света е японската Ямагучи Гуми, получаваща приходи от 6,6 милиарда долара по оценки от 2014 година. Тя е част от кръга престъпни японски групи, познат общо като Якудза – термин, който смислово отговаря на употребата в Америка на термина „мафия“. Главният източник на парите на Ямагучи Гуми са наркотиците. Другите им два основни източника са хазарт и изнудване.

Якудза съществува от стотици години и според някои автори е най-централизираната „мафия“ в света. За разлика от другите източноазиатски банди, които са хлабав конгломерат от групи, свързани предимно от роднински връзки, Якудза, следователно и Ямагучи, се основава на строга и сложна йерархия. Членовете й, веднъж приети, трябва да се откажат от лоялност към всичко друго, освен към организацията.

Въпреки тежките удари, които японското правителство нанесе на Якудза в последните години, тази строга организация продължава да позволява на Ямагучи гуми да заграбва огромни приходи.

1/ Солнцевская братва

Руските мафиотски групи са на другия полюс в сравнение с Якудза – според експертите техните структури са крайно децентрализирани. Най-мощната е Солнцевская братва, с приходи около 8,5 милиарда долара.

Групировката е съставена от 10 отделни полуавтономни „бригади“, които оперират в голяма степен независимо една от друга. Организацията обаче  работи с общи ресурси, като паричните постъпления се контролират от 12-членен съвет, който, според изследователите, се среща редовно в различни части на света, често маскирайки своите срещи зад карнавални събития.

По оценки групировката има 9 000 членове и тя е най-големият играч в трафика на наркотици и търговията с хора. Руската организирана престъпност традиционно е сериозно ангажирана с пласиране на хероина, произвеждан в Афганистан. Смята се, че в Русия се консумират 12% от употребявания в света хероин, докато страната има едва 0,5% от световното население.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!